Púť

Dané územie vnímam ako sériu komunikácií skladajúcich sa z pásiem: dopravného uzol, vlaková trať, prázdna/nepopísaná zónu, pešia promenáda a rekreačné pásmo. Na pásmach je zaujímavé, že sú urovňovo oddelené a teda v nich sa vytvárajú rôzne armosféry. Za najzanedbanejšie považujem pásmo 'nepopísané'. Napriek tomu, že v ňom momentálne existuje kolkárňa, je tento objekt introvertný, nízkej architektonickej hodnoty a ponúkajúci realizáciu len pre určitú skupinu obyvateľstva. Preto objekt búram a vkladám do daného pásma hlavný objekt, ktorý prepája pásma, ktoré už majú určitú funkciu. Tie dopĺňam o menšie zásahy, ktoré dotvárajú celistvosť daného zásahu. Tým vytváram púť z centra priamo k rieke. Bodové prvky začínajú a zakončujú púť.

Samotný centrálny objekt slúži, viac-menej ako multifunkčná hala s výstavnými priestormi, ako aj workshopovými. Toto je však len strešný pojem, samotná stavba by mala mať hlbší význam. Keďže vekovými skupinami, ktorým chýba v Karlových varoch priestor na sebarealizáciu sú najmä dôchodci ako aj mladí ľudia. Rozhodla som sa, hľadať spôsob akým by sa tieto dve skupiny vedeli obohatiť. Jedným so spôsobov, je vymieňanie si skúseností. 

Pozícia objektu búra horizontálnu geometriu územia a vytvára dve predpolia - jedno pri moste, druhé bližšie k železnici

Lávky a nadchody sú chápané v každom území rozdielne. Zatiaľ čo, lávka na hlavnou cestou je dominantná, lávka pri vode sa snaží splynúť s okolitým porastom, zapadnúť, vyčnievať len na svojom konci. Podchod pod hlavnou cestou som sa rozhodla nahradiť nadchodom, ktorý značí významnosť prepojenia k pešej zóne, rieši komplikovanú spleť ciest na východnej strane mosta a ponúka výhľady.
 




Situácia 1:500






Pôdorys 1:200







Rez 1:500







Comments

  1. Karolíno, práce je velmi pěkně graficky zpracovaná. Chybí nicméně "formát" šesti čtverců - viz např. můj blog https://jhpriklad.blogspot.com/ A chybí jasná myšlenka, např. lávka místo podchodu nic neřeší. Nechcete se zabývat levým břehem. Přijde mi to jako velmi zajímavé téma - zatím byste byla jediná, neláká vás to?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog